Automobiles Forum banner
1 - 20 of 168 Posts

·
Registered
Joined
·
1,341 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Looking at a 93 4.2l V8 this weekend that is currently not running. Owner says it needs a cam sensor. Any easy fixes for this? Also, how best to diagnose?

I am bringing my vag-com with me to pull codes but I don't know if thatll show up.

Anything Else I should look for?

Thanks!
Ben
 

·
Registered
Joined
·
2,530 Posts
I'm pretty sure they will run with a bad cam sensor. If they lose the crank sensor they don't start. Sensors are nearly identical and beside each other under the drivers side header. Plugs are up on top of the fire wall I think? It's a pita, but they can both be done by jacking the car with the LF wheel off. When I did them on my 91 they were about $75 each 10 years ago.
 

·
Registered
Joined
·
7,662 Posts
Those sensors won't keep the car from starting.
Must b something else wrong. I would need more
Info
Though.......
 

·
Registered
Joined
·
1,341 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Ronald G Wainwright+ said:
Those sensors won't keep the car from starting.
Must b something else wrong. I would need more
Info
Though.......
That's what I thought. I'm a little weary

thanks
 

·
Registered
Joined
·
2,530 Posts
Crank will make it not run for sure.
 

·
Registered
Joined
·
7,662 Posts
If the crank sensor is bad it'll cause a no start when it's hot. Once it cools the car will start..... Until the sensor gets hot again. Then once u turn the car off it won't start again.... Till it cools.
The rpm sensor will cause the car to stall while drivin cause it's not sensing a signal. But again once it cools it'll restart.
 

·
Registered
Joined
·
7,662 Posts

·
Registered
Joined
·
308 Posts
Ronald G Wainwright+ said:
If the crank sensor is bad it'll cause a no start when it's hot. Once it cools the car will start..... Until the sensor gets hot again. Then once u turn the car off it won't start again.... Till it cools.
The rpm sensor will cause the car to stall while drivin cause it's not sensing a signal. But again once it cools it'll restart.
Hey Ron, while that's true of a failing sensor, if the reference sensor were dead, it's the same as a missing pin=ECU gets no signal=no start. Not sure why, but I've never personally had a reference sensor go bad, it's always been the RPM, but replace both while in there. I'm running the cheap $25 5000/200 ebay sensors in both cars now for years, and all is good. Grillage, the car not running allows you to pick it up cheap. As long as the timing belt didn't break/tranny's OK the rest is manageable. 2 of the 3 not running parts cars I bought had bad tranny's and was not told that, but for $300-$500, I got a bunch of nice parts. Buy it cheap and get it running....Tom
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
1,341 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Tom, thanks for all the info - I am of a similar mind - the last thing I want to do is get it running and start negotiating price. I'd rather come to a price and then start trying to fix stuff. He's asking $1,500 but I won't pay near that. No one but one of us is going to buy a non-running 20 year old audi.
The only parts car I've ever bought was a similar situation. A non-running 94 Cabriolet. I got the engine running, replaced timing belt, bled coolant and then -thunk- no transmission. Damn thing wouldn't go in reverse. I ended up pulling the heads, the new timing belt kit and every sensor, wire, and remotely useful part for my other 94 Cabriolet and scrapping the shell for $300 cash.

If I can get the thing cheap I'll be okay.
 

·
Registered
Joined
·
1,775 Posts
Ronald G Wainwright+ said:
Those sensors won't keep the car from starting.
Must b something else wrong. I would need more
Info
Though.......
NEGATIVE ON THAT! Both will keep it from starting, if dead. If running, and crank sensor fails, it will continue to run using signal from the pass side hall sensor in the distributor, at full retard. If the engine speed sensor fails while running, car will die.
 

·
Registered
Joined
·
7,662 Posts
Ok so when this kid gets the car we'll c.
 

·
Registered
Joined
·
308 Posts
Ronald G Wainwright+ said:
Ok so when this kid gets the car we'll c.
Can I be a kid tooooo.
 

·
Registered
Joined
·
687 Posts
toml99 said:
Ronald G Wainwright+ said:
Ok so when this kid gets the car we'll c.
Can I be a kid tooooo.
Me three! I too want to be subtly demeaned based on my perceived age, makes me feel young again.
 

·
Registered
Joined
·
7,662 Posts
::Oprah voice:: Every1's a kid! Ur a kid, ur a kid. & ur a kid..... Get the idea!
 

·
Registered
Joined
·
1,341 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Well here are some pics....

The fleet...


The subject...




Damage to both front corners...



The engine needs some work for sure. Lots of oil coming from the DS head - hopefully just a valve cover issue.


PO put the rag on the radiator hose to keep it from rubbing on the fan


The goal here is to get the engine running and decide then whether to fix the rest of the stuff. The engine could end up in my cabriolet long term if all is well.

The bad with the car as it sits now is...

The interior is not great. The seats are both ripped and they smoked heavily inside the car.
The passenger side door has been taken apart and not put back together well. It doesn't open from the outside and the window doesn't work.
Battery is dead from sitting
The front end damage is a big turn off. Short of finding another PS fender there's not a lot I can do.
Hood struts and trunk struts both toast. (See wood holding hood open)
Bald front tires.
Missing the chrome "8" from "V8"
The car will not start. Cranks but no turning over.
PO said it died mid drive to work. He claims to have had someone confirm there was not spark but I have not tested myself yet.
I was thinking (as the conversation above was) that the crank position sensor was bad. I hooked up my vag-com to the car and was able to see a crank position fault when it wasn't started yet but it went away after I would crank and fail to start the car. That seems to rule this out.
What's the easiest way to test the fuel pump? Are these common failure items?
 

·
Registered
Joined
·
4,947 Posts
Looks like someone did a really bad job installing the air filter... lol j/k.

nice pickup, she needs some work, but not many 20+ year old audis do not.
 
1 - 20 of 168 Posts
Top